O tym pamiętaj uprawiając winorośl w ogrodzie!

grapes 1611089 1280

O tym pamiętaj uprawiając winorośl w ogrodzie!

Winorośle mają duże potrzeby nawozowe i uprawiane nawet w żyznym podłożu wymagają systematyczne nawożenia. Bez wspomagania „z zewnątrz” wytwarzają mniejsze owoce, drobniejsze kiście, a ponadto są bardziej zagrożone suszą i chorobami (np. mączniakiem prawdziwym). Jednocześnie właściwe nawożenie, obejmujące szeroką grupę pierwiastków, pozytywnie wpływa na smak owoców.

 

Kiedy nawozić winorośle?

 

Pierwsze nawożenie wykonuje się jeszcze przed sadzeniem (np. stosując obornik w dawce 4-5 kg/m2 w roku poprzedzającym). Dostarcza składników pokarmowych, ale jednocześnie użyźnia glebę, zwiększa zawartość próchnicy, poprawia strukturę i zwiększa aktywność mikrobiologiczną. Opcjonalnie stosuje się nawóz mineralny.
W kolejnych latach winorośle dokarmia się 2-3 krotnie w sezonie (m.in. w zależności od typu podłoża, tj. częściej na glebach lekkich i mniej zasobnych). Pierwszą dawkę nawozu aplikuje się w kwietniu, kolejną w maju lub na początku czerwca, ostatnią na początku lipca. W pielęgnacji tego gatunku warto korzystać ze specjalistycznych nawozów, np. Nawóz Ogród 2001 do winorośli. Ma niską zawartość chlorków, dlatego korzystnie wpływa na jakość owoców.

 

Jak wykonywać nawożenie?

 

Granulki rozkłada się równomiernie wokół pnączy, np. w promieniu do 1 m. Pracę wykonuje się przy bezdeszczowej pogodzie. Nawóz warto przysypać cienką warstwą podłoża. Rośliny po nawożeniu warto podlać (jeśli nie ma prognozowanych opadów).

Polecane nawozy

Nawóz Ogród 2001 do winorośli