Jak rozpoznać niedobory składników u pomidora? Przeczytaj nasz poradnik, a dowiesz się, jak zapewnić warzywom dobre dokarmianie. Warzywa są zazwyczaj obficie dokarmiane przez właścicieli ogródków i w teorii niedobory składników pokarmowych powinny występować marginalnie. W praktyce nawożenie nie zawsze jest wykonywane optymalnie, niektóre składniki są szybko wypłukiwane wgłąb profilu glebowego poza zasięg korzeni, inne wzajemnie się unieczynniają. Na szczęście niekorzystne zmiany są zazwyczaj odwracalne. W takim wypadku stosuje się nawożenie dolistne. Jak natomiast rozpoznać niedobory konkretnych pierwiastków? Niedobory składników pokarmowych najczęściej pojawiają się na skutek niezrównoważonego nawożenia. Powodem może być słabe nawożenie lub jego brak, chociaż częściej dochodzi do zbyt gorliwego dokarmiania. To również jest niekorzystne działanie, w praktyce to strata nawozu, gdyż niektóre pierwiastki unieczynniają się lub są wymywane poza zasięg korzeni roślin. Poza tym nadmiar jednego składnika może powodować niedobór innego. W dodatku rośliny często są przekarmiane azotem, co wiąże się z większą podatnością na choroby i szkodniki (tkanki są bardziej miękkie i tym samym łatwiejsze do uszkodzenia). Rośliny dla własnej wygody nawozi się jednym czy z dwoma nawozami. Nie uwzględnia to więc potrzeb pokarmowych konkretnego gatunku. Dlatego warto, szczególnie w przypadku roślin uprawianych dla plonu, stosować nawozy specjalistyczne. Przykładem jest Ogród 2001 do pomidorów i papryki. Jego zaletą jest zawartość kluczowych mikroelementów, tj. boru, manganu i molibdenu. Oba powyżej wspomniane gatunki należą do tej samej rodziny i mają podobne wymagania. Niedobór azotu w roślinach występuje bardzo rzadko, ale całkowicie takiej sytuacji wykluczyć nie można. Przy zbyt małej ilości tego składnika występuje zahamowany wzrost, najstarsze liście stają się bladozielone i przedwcześnie żółkną. Brak potasu u roślin objawia chlorozą pomiędzy nerwami postępującą w kierunku środka liści. Tkanki w danych miejscach z czasem zasychają. Owoce są natomiast nierównomiernie wybarwione, a czasem dochodzi do załamywania gron (inne przyczyny to nadmiernie wysoka temperatura w czasie kwitnienia lub niedobór światła). Potas jest roślinom niezbędny, gdyż m.in. zwiększa odporność na suszę i szkodniki. Jednakże nadmiar pierwiastka w glebie blokuje wchłanianie wapnia i magnezu. Niedobór fosforu występuje rzadko – objawem jest matowienie młodych liści. Z czasem stają się one szarozielone, może występować na nich także fioletowawy odcień. Wapń jest kluczowy dla dobrego plonowania. Przy niedoborze występuje sucha zgnilizna wierzchołkowa owoców. U pomidora znajdującego się w początkowym okresie wzrostu występują nekrozy liści wierzchołkowych i zahamowanie wzrostu. Wapń wolno przemieszcza się w roślinie. Powodem niedoboru wapnia może być przenawożenie azotem. Zbyt mała dostępność magnezu powoduje chlorozę międzyżyłkową (nerwy są zielone, a tkanki pomiędzy nimi żółte). Dokarmianie dolistne magnezem najlepiej wykonywać na początku kwitnienia i w początkowej fazie wzrostu owoców. Niedobory składników u pomidora rozpoznamy obserwując rośliny. Oto objawy braku składników pokarmowych. Kluczowe w uprawie jest zrównoważone nawożenie dopasowane do potrzeb pomidora. W końcu nie od dziś wiadomo, że lepiej „zapobiegać niż leczyć”. Jednocześnie zaleca się korzystać z nawozów rolniczych bądź ogrodniczych o niskiej zawartości chlorów (dotyczy to szerokiej grupy roślin jadalnych). Jeśli jednak niekorzystne symptomy wystąpią, zaradzić im można przez nawożenie dolistne (działa szybciej od tradycyjnego).Dlaczego pojawiają się niedobory pierwiastków u roślin?
Niedobory makroelementów u pomidora – jak rozpoznać?
Niedobory składników u pomidora – objawy
Polecane
nawozy